| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z | # |
Текст пісні і переклад на українську мову
| They sentenced me to 20 years of boredom Мене прирекли на двадцять років нудьги For trying to change the system from within За те, що я намагався змінити систему зсередини I'm coming now, I'm coming to reward them Тепер я прийду, прийду віддячити їм First we take Manhattan Спочатку ми візьмемо Манхеттен¹ Then we take Berlin А потім візьмемо Берлін I'm guided by a signal in the heavens Мене веде сигнал із небес I'm guided by this birthmark on my skin Мене веде ця родима пляма на моїй шкірі I'm guided by the beauty of our weapons Мене веде краса нашої зброї First we take Manhattan Спочатку ми візьмемо Манхеттен Then we take Berlin А потім візьмемо Берлін I'd really like to live beside you, baby Я б дуже хотів жити поруч із тобою, люба I love your body and your spirit and your clothes Я люблю твоє тіло, твою душу і твій одяг But you see that line there moving through the station Але бачиш он той натовп, що рухається крізь вокзал I told you, I told you, I told you I was one of those Я ж казав тобі, казав, казав, що я один із них² You loved me as a loser Ти любила мене, коли я був невдахою But now you're worried that I just might win А тепер боїшся, що я таки можу перемогти You know the way to stop me, but you don't have the discipline Ти знаєш, як мене зупинити, але тобі бракує дисципліни How many nights I prayed for this, to let my work begin Скільки ночей я молився про це, щоб нарешті взятися до роботи First we take Manhattan Спочатку ми візьмемо Манхеттен Then we take Berlin А потім візьмемо Берлін I don't like your fashion business, mister Мені не подобається твій бізнес у світі моди, пане And I don't like these drugs that keep you thin І мені не подобається ця наркота, що не дає тобі погладшати I don't like what happened to your sister Мені не подобається, що сталося з твоєю сестрою First we take Manhattan Спочатку ми візьмемо Манхеттен Then we take Berlin А потім візьмемо Берлін I'd really like to live beside you, baby Я б дуже хотів жити поруч із тобою, люба I love your body and your spirit and your clothes Я люблю твоє тіло, твою душу і твій одяг But you see that line there moving through the station Але бачиш он той натовп, що рухається крізь вокзал I told you, I told you, I told you I was one of those Я ж казав тобі, казав, казав, що я один із них Did I thank you for those items that you sent me? Я тобі подякував за ті речі, що ти мені надіслав? The monkey and the plywood violin? За мавпу і фанерну скрипку³? I practiced every night, now I'm ready Я щовечора вправлявся, тепер я готовий First we take Manhattan Спочатку ми візьмемо Манхеттен Then we take Berlin А потім візьмемо Берлін Ah, remember me? I used to live for music А, пам'ятаєш мене? Я колись жив музикою Remember me? I brought your groceries in Пам'ятаєш мене? Я приносив тобі продукти Well, it's Father's Day, and everybody's wounded Ну що ж, сьогодні День батька, і всі поранені⁴ First we take Manhattan Спочатку ми візьмемо Манхеттен Then we take Berlin А потім візьмемо Берлін Примітки: ¹ First we take Manhattan / Then we take Berlin (Спочатку ми візьмемо Манхеттен / А потім візьмемо Берлін). Це навмисно гротескна, майже революційна фраза: герой говорить так, ніби готується до масштабного захоплення світу. Манхеттен і Берлін тут радше символи влади, культури та західного світу, а не буквальні військові цілі. ² one of those (один із них). Тут навмисна недомовленість: герой натякає, що він належить до людей, яких співрозмовниця раніше недооцінювала або вважала безпечними й безпомічними. Тепер він показує зовсім інше обличчя. ³ monkey and the plywood violin (мавпу і фанерну скрипку). Образ навмисно абсурдний і трохи сюрреалістичний, ніби герой отримав дивні, дешеві речі для своєї підготовки. Фанерна скрипка водночас підкреслює його зв'язок із музикою та загальний гротескний настрій пісні. ⁴ Father's Day (День батька). Цей майже домашній, святковий образ різко контрастує з фразою «всі поранені», тому рядок звучить водночас іронічно й моторошно. Пісня постійно змішує звичайне життя, особисту образу та фантазію про помсту або тріумф. ⁵ First We Take Manhattan (Спочатку ми беремо Манхеттен). Пісню написав Леонард Коен, а R.E.M. виконали її як кавер. За зовнішньою бравадою тут є сатира на політичного радикала, невизнаного митця або людину, яку довго вважали невдахою, а вона уявляє тріумфальне повернення. |